Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplichten. Uw huisarts kan geen uitzonderingsverklaring voor u schrijven. Wel is het mogelijk om uitzondering te krijgen voor het niet dragen van een mondkapje.

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Uitzonderingskaartje

Heeft u een geldige reden (zoals ziekte) waarom u geen mondkapje kan dragen? Download en print dan deze uitzonderingskaart. Deze hoeft niet door een dokter getekend te worden.

Foto door Mika Baumeister